Senarai sensor kereta saga blm

thanks for support how can thank..

Senarai sensor kereta saga blm

Sy mempunyai saga blm tahun Masalah kereta sy enjin mati tiba, bila nak start balik kosong je xde crank. Masalah ni kerap je berlaku, bila tanye SC ckp xde ape Boleh tahu bengkel tuan dimana?

Boleh contact sy x? Ferdaus Masaalah enjin mati secara tiba-tiba. Oleh kerana enjin boleh beroperasi dengan baik selepas dihidupkan, bermakna tiada masaalah pada fuel system ataupun ignition system.

Saya fikir kemungkinan terdapat masaalah pada electronic engine control system. Tindakan selanjutnya yang perlu dibuat adalah membuat pemeriksaan electronic engine control system dengan scan tool. Pemeriksaan dengan scan tool memudahkan masaalah tersebut dikesan.

Praise break stems

Masaalah enjin tak boleh crank. Jika dilihat dari segi logik, enjin starting system ada masaalah. Oleh kerana masaalah kedua-duanya berlaku serentak, saya fikir ianya bukan masaalah pada starting system.

Proton Saga BLM Saga FL Saga FLX Auto Manual Radiator Upper Hose Genuine Parts

Kemungkinan electronic control system bermasaalah dan kedua-duanya masaalah tersebut berhubung kait. Cuba tanggalkan kabel negatif bateri selama 30 saat dan pasangkan semula.

Setelah reset ECU, uji kereta dan pastikan masaalah yang sama tidak berulang. Periksa bateri remote control pada kunci kereta yang biasa digunakan untuk menghidupkan kereta. Gunakan juga kunci spare untuk menhidupkan kereta secara bergilir untuk menentukan masaalah enjin tidak boleh crank bukan berpunca dari kunci.

Masaalah transponder pada kunci kereta juga boleh menyebabkan enjin sukar dihidupkan. Pastikan wiring harness pada socket ECU dipasang dengan kemas. Scan electronic engine control system dengan scan tool jika belum dilakukan.

Saga BLM saya pernah macam ni dulu, bila check sc mereka kata harness wiring bermasalah, dah tukar harness baru masalah selesai, sampai siap kena towing saya punya blm tak dapat start. Selepas trotle body di servis rpm kreta menjejah rpm. Salam cik Dan apebila kereta dalam keadaan berhenti sepeti didalm jem.

Saya perlu berhenti kan kerta seketika untuk beri die sejuk sikit. Adekah ini dri masalah crank sensor? Kereta saya saga blm tahun Terdapat 2 kemungkinan yang boleh menyebabkan perkara tersebut berlaku.

Kemungkinan fuel pressure tidak menepati spesifikasi. Cara terbaik adalah dengan mengukur fuel pressure.Bulan lepas, gua p Melaka ada urusan penting. Telinga gua dpt tangkap 1 bunyi yg cukup memekak kan telinga terutama bila tingkap sume tutup. Akan kedengaran la bunyi dengung yg cukup menyakitkan telinga sesapa je yg naik 1 kereta dgn gua.

senarai sensor kereta saga blm

Pada mulanya gua x suspect langsung bearing sbb dua minggu sebelumnya bearing blakang sblh kiri mmg gua dh ganti bila gua dengar bunyi smcm. Then gua "jack" kereta kasi goyang2 tayar mmg confirm bearing dh out. So gua tukar sblh blakang kiri tu kat bengkel. Balik dr Melaka dlm kpala gua dok pk mungkin tayar yg bising sbb xblh nk detect langsung bunyi tu dr depan atau belakang. Kat sini gua dpt sikit info ttg fungsi bearing. Mana2 yg tak faham omputeh tu, cari la kamus.

Kesimpulan fungsi bearing ni adalah utk mengurangkan geseran pd putaran shaft tu sendiri. The purpose of a bearing is to reduce friction, most often on a rotating shaft. It may be made of many different materials including sintered bronze, which holds oil to reduce friction, and various metals which are cast in place to make a soft slippery surface for really heavy shafts. A bearing can also use balls or rods between two hardened metal surfaces, the balls or rollers convert what would be a sliding contact to a rolling point contact.

Biasanya kalau takat tukar bearing blakang utk saga tak lari la antara RMRM Tgk pd pomen, dan tgk jugak pada keakraban lu org dgn encik pomen. Nk bagus, cari barang kat spare part, then upah pemasangan je.

So bila kiri buat hal, gua takde la bajet kanan pun akan jadi masalah. Sekali gua check2 mmg confirm sblh blakang kanan sudah out. So dengan pantas esoknya gua bawak bengkel kasi tukar. Encik pomen tu cakap, proton saga pakai kalau; bearing blakang mmg xtahan. Tp bearing blakang mmg tak blh tahan lama. Mula2 gua suspect takut mangkuk drum brake tu ke yg problem, tp so far depa check sume ok. Pengajaran, kena la berhati2 dengan kenderaan anda bila ada sesuatu yg tak kena. Gua pun xtau pe benda yg gua sembang, tp gua harap lu org paham.

Bearing set termasuk oil seal. Kali ni gua nk sembang psl tajuk yg kat atas tu ha. Tp bahagian dpn. Last time gua buat entry psl bearing blakang. Untuk pengetahuan, bln pose tu hari mase gua bikin project power steering, gua mmg dh tukar dua2 bearing depan sbb dlm kple gua dok pk, kalau dh pasang power steering nk kena adjust chamber dgn bikin alignment.

So dek kerana tak mau buat 2kali keje, tak nk kuar modal 2 kali, gua pun suruh skali pomen tukar bearing depan. Barang gua beli. Pengalaman yg gua dpt sbb sblm ni bearing dpn xpernah tukar bila gua p kedai sparepart.

Dorg bgtau gua bearing depan sblh kena pakai 2biji. Gua pun dengan confident, beli 2set biji bearing dgn menyangka dlm 1kotak tu ada 2biji bearing. Then gua beli 1oil seal sbb kata pomen; 2biji bearing 1 oil seal utk sblh bearing.

Gua yg tak tau pape ni, ikut je ckp dia.Kedai kat mne ye? Bumper blakang persona elegence b-line siap cat black berapa harga? Salam sye mencari bodypart wira depan standart. Harga bumper pesona elegant belakang siap cat berapa ye urgant!!!

Email nurbaidhah gmail. Kalau saya nak bumper depan exora bold dgn skirting siap cat berapa harga. Boleh email miezie. Tmpg tnya. Sy terlanggar smpai berlubang bonet kereta tu. Tlg sy.

senarai sensor kereta saga blm

Assalamualaikum sy mncari full seat proton wira aeroback 1. Assalamualaikum sy tgh mencari new model exora side door lining Tumpang tanya. Style [Bumper][Fiber] berapa bajet?? Saya nak pasang kat kereta saya.

Assalamualaikum kawan2 berapa harga bumper belakang perodua Alza baru yg original. Waja lama enjin mutsubishi punye headlamp brapa harga? Assalamualaikum, sy nak lampu belakang alza warna putih original, satu setberapa ye harge, contact me Saya nak cari lampuh depan untk krta saga flx ad x.

Mudah, PT. Mahkota Dua Putra memiliki izin impor yang lengkap dan siap menyewakan kepada perusahaan atau perorangan yang membutuhkan izin impor atau disebut juga undername import.

Apa itu undername import? Kirim penjelasan ke supplier dan nyatakan bahwa perusahaan itu hanya ditunjuk sebagai pelaksanaan impor saja, sehingga tidak terjadi kesalahpahaman.Terima kasih kepada En. Aufa kerana mengunjungi blog kami. Kami akan menjawab pertanyaan En. Aufa sebaik mungkin. Semasa artikel ini ditulis harga yang dinyatakan adalah seperti yang tertulis.

Namun, bergerak bersama waktu harga yang dinyatakan mungkin akan berlaku perbezaan selaras dengan pertukaran dan untung rugi Proton sekarang.

Astro a40 equalizer presets

Artikel ini ditulis untuk menjadi rujukan kepada para pembaca dimana permulaan harga untuk persediaan pengguna ke SC nnt. Kami tidak berurusan dengan mana2 SC dan maklumat diatas adalah berdasarkan kajian dan pengalaman kami. Nasihat kami kepada En. Aufa ialah cuba dapatkan beberapa perbezaan harga antara SC lain. Sila hubungi saya Nak cepat. So feel free to leave your thought, comment, recommendation, opinions and suggestion to us.

We will tried to answer and take action from your thought as your thought is a gold to us to make this blog better. Thank you for all your times here at The Golden Sentinel. Open comment to all.

Xperia themes apk

Senarai ini adalah harga barangan dan unit barangan yang diperlukan untuk servis sebuah kereta. Harga yang terpapar juga bukan menunjukan harga yang perlu anda bayar kerana terdapat 4 jenis servis yang ditawarkan oleh ProtonEdar kepada pelanggan mereka. Jenis servis pula bergantung kepada mileage kereta pelanggan mereka. Perbandingan dibuat antara Proton dan kedai alat ganti. Perbezaan harga barang adalah tidak jauh berbeza. Perbezaan antaranya adalah sedikit, maka adalah berbaloi untuk menghantar kereta ke Proton SC.

Kereta mentekedarah minyak kalau menatang ni rosak. (Part 2/2)

Tetapi, janganlah anda lupa bahawa apabila ke Proton SC silalah menunggu dan menerima layanan yang mungkin membantutkan impian anda.

Situasi ini wajib dirasai dimana-mana SC pun. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments Atom. Best out there. Harga alat ganti. Dimana letak jenis servis kereta anda. Jumlah keseluruhan servis anda. Harga mungkin berbeza disini namun iainya boleh dijadikan rujukan supaya anda tidak perlu bersusah payah ke ATM nanti.Berapa ramai antara kita yang menyimpan bulb spare di dalam kereta?

1000 opposite words in english pdf

Bulb head lamp dan tail lamp kereta tidaklah mahal namun ia sangat penting untuk disimpan di dalam kereta terutama ketika kecemasan di mana kita perlu memandu di dalam gelap dan tiba-tiba lampu terbakar.

Harga bagi sepasang bulb headlamp tidak lebih rm50 manakala bulb tail lamp kurang dari rm30 sepasang. Bulb signal juga lebih kurang harganya.

Adalah sangat bahaya jika kita memandu dengan 1 bulb terbakar kerana kita akan mengelirukan pemandu bertentangan yang manganggap kereta kita adalah motor.

Selain itu, risiko kemalangan berjalan dalam keadaan gelap sangat tinggi. Risiko untuk disaman dengan pihak polis atau JPJ juga sudah tentu jika terdapat sebarang road block pada tempat yang anda lalui. Jika anda mempunyai bulb spare, anda boleh memasangnya di situ juga apabila ditahan polis kerana lampu belakang tidak menyala.

HEAD LAMP & TAIL LAMP BULB

Untuk model kereta tempatan seperti Proton dan Perodua, selalunya menggunakan bulb headlight ber kod H4 manakala untuk spotlight bulb code H3. Tags: Bulb headlamp Tail lamp. Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das!

Terima kasih! Your email address will not be published. This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed. We love to publish modified car pics, car specs and do some short reviews. Like to attend any auto events and share what we can about cars! Kami juga berkongsi tips kereta dalam bahasa melayu. Please follow and like us:. Augustine says:. June 11, at am.

ALAT GANTI KERETA

Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published. Love Cars? Like Us! Jom komen!Kalau utk tukar mounting myvi 1. As salam,minta quotation untuk kenari engine leaking,asap putih da kluar,1 liter minyak itam x sampai sbulan. Saya pakai kia spectra. Gasket kereta terbakar. Agak2 berapa kos tukar dan upahnya.

Salam, saya memiliki kerta waja 1. Nak tanya ada tak perkhidmatan utk pemasangan power stering utk kereta viva manual? Berapa anggaran kos? Nak tahu juga, ada tak perkhidmatan utk pemasangan power stering utk kereta viva manual? Salam nak tanya kos tuka gearbox auto dgn power stering iswara aeroback 1. Assalamualaikum Tuan, sy penguna perdana v6. Mohon pandangan Tuan. Engine v6 sy dh mula keluarkan asap putih di ekzos adakah ini disebabkn piston ring atau ada sb lain.

Bole tuan Bantu sy klu sb piston ring berapa kos tuk baik pulih. Sekian terima kasih. Hye en. Nak tye. Berapakah upah pasan axle belakang myvi?

Sy dkt johr. Bolehkh syorkn bengkel pd sy en. Trima kasih. Sbb sy ada tye satu kedai dy nk upah Ok ke en? Boss, drive shaft Kelisa 1. Berapa kos repair dan tukar baru? Pls pm kat Salam admin Try tgk dekat area gear box or radiator tu ada kesan basah tak minyak Sebelum ni dah bawa pergi sc dan dia suspect SAT button issue.

Dah 2 kali tukar yang baru tapi still menyala lagi. Mohon pencerahan. Cek lampu brek ketiga jika xnyala itu salah 1 punca lampu gear box nyala.

senarai sensor kereta saga blm

Jngn penik jika minyak gear box masih baru je tukar beli mentol brek tu yg baru je modal baru rm1 je insya Allah lampu sensor gear box akan pandam n enjin ok.

Proton saga flx x susah nk jaga n kos sangat murah n jimat cuma jaga dngn baik minyak enjin tukar pd waktunya n minyak cvt pun jaga tukar setiap km.

Ada ke perlu turun engine untuk memasang cvt oil filter itu.? Hi nor azlan. Bro nk tanye Klu ada gear cvt xleh kena lopak air ke??? Nk cuci kereta kt bhgian enjin xleh la ek Minyak cvt tu kena tukar bila? I read this paragraph completely concerning the resemblance of newest and preceding technologies, it's remarkable article.

Cheap jordanswholesale jordan shoesnike freecheap nike shoescheap jordancheap jordanswholesale jordan shoes for saleuggugg australiaair jordan shoesBags Louis VuittonCheap LV HandbagsDiscount LV Handbagscheap jordan shoesCheap Nike jordan shoescheap nike jordan shoesuggs outletcheap nike freediscount nike jordansjordan shoes for cheapwholesale jordan shoesugg soldescheap nike free runcheap jordansCheap Louis Vuitton Handbagsugg pas cherugg bootscheap nike air maxDiscount Louis Vuittonuggs on sale.

Boleh tak nko buat post camne nak cuci enjin saga tu. Hi Faizul. Hi Dom, dh check lampu brek ketiga?

Excuse for missing class email

Salam nk tye sy xfham CVT tu untk manual ke auto? Kalau cVT indicator menyala ada beberapa kemungkinan 1. Gearbox fluid cVT panas ni kalau selalu merempit. Kena update software cvt 3. Butang SAT rosak. Ini mungkin sbb habuk melekat kat celah celah tu.

Minta sc tukar kalo under warranty. Cvt by punch ni sebenarnya sangat reliable dan tiada masalah unless benda kecik kecik saja Kalo korang kena gearbox cVT Nissan murano. Nk tukar baru harga satu harga proton saga flx. Lampu cvt tu terletak kt mana? Function button Sat tu utk jalan km keatas ke?


Shaktigul

thoughts on “Senarai sensor kereta saga blm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top